رفع آلودگی محیطزیست از تقریباً دو دهه قبل با ورود بیرویه مواد پلاستیکی غیرقابل برگشت به طبیعت به حالت بغرنجی رسیده است. شاید کمتر محل و نقطهای از شهرهای کشورمان را بتوان یافت که در آن یک ظرف پلاستیکی و یا یک کیسه پلاستیکی وجود نداشته باشد.
در جریان بازدید از دیوار مرزی در مرز ایران و پاکستان در میرجاوه، حتی روی بلندای دیوار مرزیمان و بر روی سیمخاردارها شاهد بازی هزاران قطعه پلاستیکی در باد بودم. ضایعات پلاستیکی که سالها باقی میمانند و نابود نمیشوند. حتی وقتی برای استراحت و تفریح به کوه و دشت هم میرویم منظره کیسهها، ظروف و ضایعات پلاستیکی چشمانداز زیبایمان را مخدوش میکند. شیوع مصرف مواد یکبار مصرف پلاستیکی چنان گستردگی یافته که حتی برخی افراد ترجیح میدهند در خانه نیز از این ظروف استفاده کنند، در حالی که نمیدانند آیا این ظروف مانند سایر زبالههای تولیدی قابل تجزیه و بازگشت به طبیعت است یا نه! عمده ضرر این مصرفگرایی بدون تدبیر، آسیب جدی به محیطزیست، منابع ملی و سلامت انسانی است.
دکتر امیررضا هاشمی که طراح تهیه ظروف یکبارمصرف گیاهی است و آن را به نام خود به ثبت رسانده است، در اینباره میگوید: کشور ما در دنیا جزو پنج کشور اول در زمینه مصرف سرانه پلاستیک است، این در حالی است که برای تجزیه ظروف پلاستیکی 30 تا 50 سال زمان لازم است که این زمان آسیب جدی و فاجعه به محیطزیست وارد میکند. وی میافزاید: مزیت پلیمر گیاهی و تولید ظروف و کیسه یکبارمصرف از آن، قابلیت تجزیه شدن در مدت 6 تا 8 ماه را دارد که زیانی نیز متوجه طبیعت نمیکند. هاشمی مزیت اصلی استفاده از این مواد گیاهی را که از نشاسته، ذرت، موم عسل، روغنهای گیاهی، فیبر و سلولز و افزودنیهای طبیعی ساخته شده است حفظ سلامتی افراد و کاستن از آلودگی محیطزیست میداند. وی با بیان اینکه محدودیتی برای بستهبندی و استفاده از ظروف یک بار مصرف گیاهی از نظر خطرات بهداشتی وجود ندارد، خاطرنشان میکند: ظروف یکبار مصرف پلاستیکی در تماس با مواد غذایی گرم، مواد شیمیایی از خود آزاد و وارد غذا میکنند و سبب بروز بسیاری از بیماریها با علائمی از قبیل خستگی عضلانی، تحریک سیستم عصبی و… میشوند و در درازمدت میتوانند سرطانزا باشند، به طوری که بیماریهایی مانند یرقان و سرطان ریه، کبد و پروستات در کسانی که استفاده مستمر از ظروف یکبارمصرف پلاستیکی داشتهاند، مشاهده شده است.هاشمی جایگزینی ظروف گیاهی را عامل مؤثر برای کاهش این خطرات عنوان میکند و میافزاید: مواد تشکیلدهنده این ظروف طبیعی هستند و اثر شیمیایی ندارند.وی با اشاره به اینکه ظروف گیاهی تولید شده از استاندارد وزارت بهداشت برخوردار است، میگوید: براساس بخشنامههای وزارت بهداشت به تمامی سازمانها درخصوص جایگزینی ظروف یکبارمصرف گیاهی با پلاستیکی توجه و تأکید شده است.
منبع :آملون